Аминокиселините и добавките – какво трябва да знаем

Аминокиселините често биват описани като градивните елементи на живота. Те са 20 на брой, от които 11 могат да се образуват и в черния дроб. Останалите девет, обаче, трябва да се набавят от храната, ето защо при непълноценно хранене може да се достигне до недостиг.

Освен да изграждат тялото, аминокиселините изпълняват и други важни оли, като например да ни помагат да се възстановим по-бързо и пълноценно след физическо натоварване, а също така и ни помагат да се чувстваме по-силни и енергични.

Как да си ги набавим

За повечето хора като цяло е сравнително лесно да си набавят необходимото количество есенциални аминокиселини от храната. Разнообразието от храни, които да са богати на тези ценни хранителни вещества е наистина е доста голямо, така че със сигурност ще намерите нещо, което да ви е по вкуса.

Проблемът идва от там, че препоръчителният дневен прием обаче е различен за всяка аминокиселина и ако едни могат да се набавят с минимални усилия, за други това става доста по-трудно и с включването на определени храни в диетата.

Животинските храни са по-богати от растителните

По правило може да се каже, че повечето храни от животински произход са богати на протеини (телешко, пуешко, риба и други) и съответно ще осигурят всички необходими аминокиселини, от които се нуждаете.

По отношение на растенията нещата се случват малко по-трудно и бавно, като някои растения (боб, грах, киноа, леща) са чудесен източник на растителни протеини, макар и да отстъпват в известна степен на животинските.

Нужни ли са допълнителни хранителни добавки

Ако ежедневието ви е натоварено и нямате време да се храните здравословно, а възможност за това се разкрива само през уикенда, приемът на хранителни добавки с аминокиселини може да бъде част от решението на проблема (разгледайте в магазина за добавки Workout.bg).

Докато е препоръчително да набавяме аминокиселините от качествени и здравословни хранителни продукти, всички ние знаем, че понякога това няма как да се случи при съвременната динамика.

Ако спортувате, също така, е възможно да изпитате недостиг на аминокиселини, тъй като тогава нуждите нарастват. В същото време, много активно спортуващи хора се стремят и да спазват по-лимитиран калориен прием и избягват много хранителни продукти, което може да е още една причина да помислите за хранителни добавки.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *