Какви рискове крие шофирането?

Обикновено не мислим толкова много за това, че шофирането е най-опасното нещо, което правим всеки ден. За повечето от нас качването в колата, за да закараме децата на училище, да отидем на работа или да изпълним няколко задачки, е като втора природа.

Но статистиките говорят много повече от това. Някои от рисковете са очевидни – разсейване, преминаване на червен светофар, катастрофа и т.н. Това често са най-големите проблеми, които са свързани с възможни щети върху превозното средство. Особено е важно да бъдете сигурни в автомобила си, затова нека той да премине проверка на автомобил преди покупка София. Много от тези рискове няма да изчезнат, независимо колко кампании за повишаване на обществената осведоменост се провеждат.

Инцидентите, независимо дали са по наша вина или не, обикновено са резултат от рисковете, за които чуваме, когато става въпрос за шофиране. Но има цяла група от рискове за здравето при шофиране, за които много от нас изобщо не се замислят. Тези рискове включват неща като замърсяване на въздуха, шумово замърсяване, както и повишени нива на тревожност, стрес и кръвно налягане и хронична болка в долната част на гърба и/или коленете. Шофирането също допринася за няколко други негативни неща, като например бързо променящия се климат и загубата на приблизително един час от нашето време всеки ден за пътуване до работното място.

Честото излагане на шумово замърсяване е свързано с хипертония, по-високи нива на стрес и тревожност, загуба на слуха, по-ниска способност за фокусиране и намаляване на качеството на съня. Като се сумират, всичко това са доста сериозни рискове за здравето. Стресът и безпокойството, свързани с шофирането, също не са нещо, което трябва да се пренебрегне. Някои проучвания показват, че стресът и безпокойството, причинени от прекомерното време, прекарано в превозни средства, всъщност намаляват нашата удовлетвореност от работата и живота ни и могат да увеличат риска от депресия.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *