Как да подберем подходящата кройка на рокля, която да е съобразена с фигурата

 

Еманципацията, феминизацията и други атрибути на съвременния живот правят красивите дами смели и дръзки. Жените се сменят, но роклите остават. Роклята определено е женствена, стилна и удобна. Но модата, както и времето, е обект на постоянни промени. В тази серия от постоянни модификации могат да се разграничат и стабилни форми. Този преглед предоставя списък с модерни и подходящи видове, стилове на дамски рокли.

Разбира се, не е възможно да се направи ясна граница между стиловете, някои рокли могат да бъдат описани с различни стилове, но всеки стил има нещо свое, своя уникална черта, по която можем да кажем, че тази рокля е от такъв и такъв стил. Класифицирайки роклите по дължина, по форма, по кройка, по предназначение и по материали, неминуемо се оказвате в ситуация, в която едно и също облекло ще бъде и вечерно, и абитуриентско по едно и също време. Така че нека да разберем какви са стиловете и как изглеждат.

Рокля А-силует

Това е общ критерий за рокли, чиито очертания наподобяват буквата „А“. Например, това може да бъде стил, който се излъчва отдолу или от плътно прилепнала талия, или отгоре от раменете или гърдите. Този термин е фиксиран в модата благодарение на известния дизайнер Кристиан Диор, който през 1955 г. представя пролетна колекция, наречена A-line колекция. Оттогава целият свят нарича такива рокли А-линия. Dior имаше друга тематична колекция година по-рано – колекцията от прави рокли H-line, напомняща формата на буквата „H“. И вече през есента на 1955 г. беше пусната колекцията Y-линия, в която бяха представени рокли, които бяха плътно прилепнали крака и талия, но с широки рамене или масивна яка, поради което геометричният модел на роклята приличаше на буква „Y“ по естествен начин. С течение на времето модният свят остави в употреба само термина А-стил.

Рокля тип балон

Рокля с обемно, „напомпано“ дъно. Тази функция перфектно покрива пълните бедра и корема. Формата на роклята, като правило, се дава от съкратена подплата. Една от вариациите е модел с изпъкнало дъно, плисирана и украсена с щампа или бродерия.

Роклята балон може да бъде както ежедневна – топла плетена „гъба“, така и вечерна – изработена от ярък шифон, тя ще скрие недостатъците на фигурата и ще привлече вниманието на господата.

Рокля за кукли

Този стил е смесица от детство и предизвикателна женственост. Мини рокля с къс ръкав или без ръкави, с висока талия и свободен крой. Ушита е от леки материи, често обшита с дантела. В идеалния случай полата трябва да е пухкава, украсена с волани.

Моделът стана широко известен след филма от 50-те години на миналия век „Baby doll“, където Карол Бейкър, водещата дама, носеше напрегнати рокли с волани през цялото време. Днес рокли от този стил често се появяват в летните колекции на къщата Bebe.

Рокля туника

Рокля-туника е подходяща за жени с различно телосложение, тъй като не приляга на фигурата, може да бъде с всякаква дължина и е ушита от различни материали.

Това облекло се появява в древността, думата „туника“ в превод от древногръцки – „черупка“. Първоначално туники се носели от мъже и жени, бедни и богати, варирала само дължината на облеклото и богатството на декорациите. В началото на 20-ти век на мода влиза вариация на плисираната копринена туника. През 60-те години на миналия век отново е възроден от хипитата и Ив Сен Лоран. Колекцията му от цветни туники, вдъхновени от етнически произход, се превърна в истинска сензация, а моделът с дантела в пясъчен цвят се превърна в един от модните символи на епохата.

Рокля-пачка

Този стил дойде при нас от балета. Всичко е изключително просто: плътно прилепнал елече и обемна къса пола, която е ушита от 6-15 слоя лека тъкан, като тюл или гипюр.

Пухкавата пола скрива буйните бедра, но тъй като роклята е къса, краката трябва да са стройни.

Облеклото на балерината най-накрая мигрира в гардероба на обикновена жена през 80-те години на миналия век, но малко хора се осмеляваха да вземат и облекат полупрозрачна пола като тази. Както обикновено, Мадона се отличи: във видеото „Like a Virgin“ тя се появява в бяла пачка. По-късно Сара Джесика Паркър въведе тоалета в ежедневната мода.

Днес пачката все още е необичайна версия на роклята, въпреки че е престанала да бъде нещо предизвикателно. Този модел е чудесен вариант за партита, има сватбени варианти за бяла рокля-пачка. Но не забравяйте: в пачка трябва да изглеждате като тънък лебед, а не на весел слон, хармонията играе важна роля тук.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *