Пламен Маджуров и СМДЛ Кандиларов срещу диабет и затлъстяване

Затлъстяването и диабетът са тясно свързани и има двупосочна връзка между двете състояния. Хората с наднормено тегло са предразположени към диабет. Ако се хване в начална фаза, заболяването е лечимо.

Затова е важно и метаболитното заболяване да бъде открито рано. Това може да се случи с редовно изследване на нивата на кръвната захар. Направете сега своето изследване на цена от само 1 лев по време на кампанията на фондация „Пламен Алексеев Маджуров“ и медицинска лаборатория Кандиларов. В месеца преди Великден – от 8 април до края на май ще имате тази възможност. Изследванията организирани от фондацията на Пламен Маджуров и имат за цел ранно откриване на диабета. Обектите, в които можете да направите изследването са в София, Пловдив, Варна, като има такива и в Северна и западна България. Повече за кампанията можете да видите на сайта madzhurovfoundation.com.

Ето как диабетът може да допринесе за затлъстяването:

Инсулинова резистентност: Диабетът тип 2 се характеризира с инсулинова резистентност(предиабет), при която клетките на тялото стават по-малко чувствителни към ефектите на инсулина. Инсулиновата резистентност води до повишени нива на кръвната захар. В отговор на инсулиновата резистентност, панкреасът произвежда повече инсулин, за да се опита да намали нивата на кръвната захар. Инсулинът насърчава съхранението на глюкоза като гликоген в черния дроб и мускулите, но също така насърчава съхранението на мазнини в мастната тъкан. Повишените нива на инсулин, свързани с инсулиновата резистентност, могат да насърчат натрупването на мазнини, допринасяйки за затлъстяването. Инсулиновта резистентност в почти всички случаи води до диабет, ако не се хване навреме.

Повишен апетит: Инсулиновата резистентност може също да повлияе на хормоните, регулиращи апетита. Високите нива на инсулин могат да доведат до повишен глад и желание за висококалорични храни. Това може да доведе до преяждане и наддаване на тегло, допринасяйки за затлъстяването.

Метаболитна дисфункция: Инсулиновата резистентност и диабетът могат да нарушат нормалните метаболитни процеси, което води до промени в енергийния метаболизъм и складирането на мазнини. Тези метаболитни дисфункции могат да насърчат увеличаване на теглото и затлъстяване с течение на времето.

Ефекти на лекарствата: Някои лекарства, използвани за лечение на диабет, като инсулин и някои сулфонилурейни производни, могат да причинят наддаване на тегло като страничен ефект. Инсулиновата терапия, по-специално, може да насърчи наддаването на тегло чрез увеличаване на складирането на мазнини и инхибиране на разграждането на мазнините.

Фактори, свързани с начина на живот: Хората с диабет могат да се сблъскат с предизвикателства при управлението на състоянието си, което може да доведе до нездравословен начин на живот, като лоша диета и заседнали навици. Тези фактори на начина на живот могат да допринесат за наддаване на тегло и затлъстяване при хора с диабет.

Генетична предразположеност: Възможно е да има генетични фактори, които предразполагат хората както към затлъстяване, така и към диабет, което допълнително увеличава вероятността от развитие на двете състояния.

Важно е да се отбележи, че докато диабетът може да допринесе за затлъстяването, самото затлъстяване също е рисков фактор за развитие на диабет тип 2. Излишната мастна тъкан, особено висцералната мазнина, може да насърчи инсулиновата резистентност и възпаление, увеличавайки риска от развитие на диабет. Следователно, управлението на двете състояния изисква цялостен подход, който се отнася до факторите, свързани с начина на живот, управлението на лекарствата и цялостното здраве и благополучие.

Отидете и се изследвайте сега!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *